Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

A pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Gemenc déli kapuja

Az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központja olyan komplex szolgáltatást nyújt, amely a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turistáknak és az erdei vasút szerelmeseinek egyaránt izgalmas élményeket ígér. Egy ökoturisztikai kalandozás a Gemenci erdőben nem is kezdődhet másképp, mint a Pörböly település határában található Ökoturisztikai Központban.

PÖK_fogadóépület

Megközelítés

Az Ökoturisztikai Központ Pörböly határában, az 55-ös főút mellett található. Pörböly Bajától 8 km-re, Bátaszéktől 11 km-re van. Az M6-os autópályáról a 163-as csomópontnál Baja irányába kell letérni.  A pörbölyi MÁV állomás követlenül az Ökoturisztikai Központ mellett található.

terk_okp_Pö

Nyitva tartás

2023. március 10-ig

Az Ökoturisztikai Központ minden nap 8:00-től 16:00 óráig tart nyitva. Ebben az időszakban használható a parkoló, nyitva vannak a fogadóépület mosdói, használható a játszótér és látogatható a vadmegfigyelő.

A kiállítások zárva tartanak.

Az erdei vasúton 2023. március 11-ig szünetel a menetrend szerinti közlekedés.

2023. március 11-től:

Hétköznapokon:

Az Ökoturisztikai Központ minden nap 8:00-től 17:00 óráig tart nyitva. Ebben az időszakban használható a parkoló, nyitva vannak a fogadóépület mosdói, használható a játszótér és látogatható a vadmegfigyelő.

A kiállítások zárva tartanak.

Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon:

Ökoturisztikai Központ: 8:00 – 17:00

Resti Büfé:     9:00-16:30

Jegypénztár: 9:00-15:00

Legenda és valóság- a gemenci gímszarvas kiállítás: 9:00-15:00

Gemenc Kincsai kiállítás: 9:00-15:00

Leírás

A turistát a fogadóépület várja büfével és ajándékbolttal, jegypénztárral, de itt található az erdei vasút végállomása, a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás és a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is.

Frigyes főherceg felújított kiállítási pavilonja a pörbölyi Ökoturisztikai Központban

Az Ökoturisztikai Központban áll Frigyes főherceg felújított, vadászkastélyt mintázó kiállítási pavilonja. Az épület ad otthont a “Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállításnak. A pavilontól indul a Party István egykori legendás fővadász emlékére létrehozott vadászati tanösvény.

Gem_gím_kiáll_020

A kisvasút megállóiban található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, a Lassiban található halászati bemutatóhely segítségével ismerheti meg a nagyközönség ezt a páratlan, növény- és állatvilágát tekintve egyedülálló tájat.

Szolgáltatások

Látnivalók a környéken

A központtól induló ösvényen néhány perces sétával elérhető a nagyrezéti Vadmegfigyelő hely, ahol gímszarvast és vaddisznót figyelhetnek meg az érdeklődők. A közeli erdészház melletti egykori gazdasági épületben kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény.

Eléhetőségeink

Ökoturisztikai Központ Pörböly

H-7142 Pörböly, Bajai út 100.

Telefon: +36 (74) 491-483, +36 (30) 243-4613

email: okocentrum@gemenczrt.hu