Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Szomfova – Asszonyfalva emlékhely

Szomfova_03

Az egykori település emlékét őrző kápolnát a Gemenc Zrt. 2014-ben készíttette Törő György szekszárdi fafaragó tervei alapján, akinek munkái emlékhely falait díszítik. 

A kápolna mellett álló tölgyfa lombjai alatt padokat és asztalokat talál a megfáradt vándor.

Asszonyfalva

Szomfova a feljegyzések szerint az egykori Asszonyfalva településről kapta a nevét, mely itt állhatott, és amely a mai Gemenc területén belül valaha létezett. A falu helyén ma már csak a két erdészház áll. A védtöltéshez közelebb álló régi erdészház, mely az egyik legrégebbi épület Gemenc területén, a valamikori falu templomának alapjára, romjaira épült 1830 körül.

Az 1970-es években a régi erdészházon történt tatarozás alkalmával számos kő- és cserépedény törmelék, valamint csontmaradvány került elő, melyek az egykori falu létezését is bizonyítják.

Minden bizonnyal a Decsi Kis Holt-Duna közelsége folytán, amikor még az a Dunának egyik ága vagy éppen a főága volt, ez a falu révátkelő hely is lehetett.

A falu régi neve utal arra, hogy veszély esetén a tatár, török dúlás idején az asszonyoknak, gyerekeknek fontos és védett búvóhelye lehetett. Ezt egy régi szájhagyomány is megerősíti, mely szerint a falu közelében van egy görönd, amelyet az Asszonyfalvát kereső tőrbecsalt török portyázókról neveztek el. A neve Zsákmány görönd, melynél a nőket kereső törököket tőrbe csalták és lemészárolták.

A szájhagyomány szerint Asszonyfalva az 1700-as évek elején vált lakatlanná.

Szomfova_01
Megközelítése:

Az emlékhelyre kerékpárral vagy gyalog az árvízvédelmi töltésen a Kéktúra útvonalat követve juthatunk el (Keselyűstől 7 km, Pörbölytől 10 km). A kápolna a töltés lábánál, az erdészházak előtt áll.

GPS: 46°17’27.48″É  18°51’48.40″K