Moszkító-meter 2021. 06. 23.

Átlagos mennyiségű szúnyog van, de nem mindenütt fordul elő nagyobb számban. Leginkább hajnalban és alkonyatkor aktívak. Napközben a sűrűségeket, az árnyékos erdőrészeket és a vízpartokat kerüljük, így nem okoznak nagyobb kellemetlenséget. Hajnalban és alkonyatkor aktivizálódnak. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a zárt, vagy zárható ruházat és a szúnyogriasztó szerek. Az erdei vasúton utazókat nem igen zavarják.

Gemenci Méhészeti Gyűjtemény

Az erdei vasút Nagyrezét megállójától néhány perces sétával közelíthető meg a nagyrezéti erdészház szomszédságában álló Gemenc Méhészeti Gyűjtemény. Az árvízvédelmi töltésen kerékpározók vagy gyaloglók egy rövid erdei úton juthatnak el az épülethez.

Méhészeti-Gy_16-1024x683
Méhészeti-Gy_07-1024x680

 

A három kiállítóterem a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület gyűjteményének ad otthont. A kiállításon a tárlatvezetést az Egyesület tagjai végzik, így az érdeklődők gyakorló méhészek közreműködésével ismerhetik meg a méhek és az ember évezredes kapcsolatát.

Az első teremben a méhészet tárgyi emlékei láthatók, a másodikban a modern méhészeti eszközök mellett megfigyelhetünk üvegfalú kaptárakban élő méhcsaládokat is.

A harmadik teremben kiállított több száz mézminta mellett gyertyaöntő műhely is található.

Az épületben kapott helyet az ország első mézlovagrendjének a lovagterme is.

Méhészeti-Gy_14-1024x415
Megközelítés:

Az erdei vasút Nagyrezét megállójától a táblákkal jelzett gyalogúton vagy az árvízvédelmi töltésről a táblával jelzett erdei úton.

GPS:  46°12’42.90″É  18°50’10.17″K