Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Bati-kereszt kilátó

BatiKil_3-683x1024

 

A kilátó a Szekszárdi-dombság északi részén, annak egyik legmagasabb pontján, a „Rockenbauer Pál” Dél-Dunántúli Kék Túra, a Magyar Zarándokút és a Mária út közelében közelében áll.

A rétegelt-ragasztott fa elemekből készült kilátó 280 m tengerszint feletti magasságban épült, padlószintje 15 m magasan helyezkedik el, teljes magassága mintegy 20 m, egyszerre 18-20 fő befogadására alkalmas.

Csodálatos látvány tárul a kilátóból a szemlélődő elé. Északra a Völgységi- patak völgye mögött a Tolnai-Hegyhát és Dél-Mezőföld kistájak települései, valamint a távolban Paks és Kalocsa is felsejlik.

 

Nyugatra és délnyugatra a Völgység, távolabb a Keleti-Mecsek nyúlványai is láthatók. Keletre Szekszárd és környező szőlőhelyek, délre a dombvidék szőlőkkel és erdővel borított részeiben lehet gyönyörködni. A magasból délkeleti irányban a Sárközre és a Gemenci erdőre is nagyszerű kilátás nyílik.

 

A kilátó mellett gépkocsiparkoló, fedett pihenő és  tűzrakóhely várja a kirándulókat.

BatiKil_1-1024x475

megközelítés

Gyalog, Szekszárd belvárosból (4,2 km):

Béla király tér- Bartina u. – Remete u. – Kápolna tér , a Kápolna tértől a Kék túra jelzéseit követve a Kerékhegyen át  Sötétvölgy irányába haladva juthatunk el a Bati kereszthez, majd jobbra fordulva a dombtetőn álló kilátóhoz.

Ezen az útvonalon autóval is megközelíthető a kilátó, bár a terméskővel burkolt út „megrázó élményt” okozhat.

 

 

A név eredete

A kilátó és a kereszt nevének eredete a Bat helynév, amely a bata köznévből származik. Ennek jelentése török (besenyő, kun, úz) nyelven vizenyős hely, mocsár.

 

A szerb népnyelvben a bâta pocsolya, tócsa. A Báta név a Sárközben napjainkban is folyót, folyómedret, mélyen fekvő gyakran vízjárta földeket jelöl. 

 

A középkorban Kakasd közelében egy Bat nevű település állt a források és a régészeti adatok alapján, de a török idők végén elnéptelenedett. 

BatiKil_4-683x1024