Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Sötétvölgy

Sötétvölgy régóta népszerű kirándulóhely, a löszdombokon, völgyekben, szurdokok mélyén, erdők árnyékában kanyargó turistautak varázslatos helyekre vezetnek el. Sötétvölgy a Szekszárd-Geresdi-dombság egyetlen természetvédelmi területe, mely helyi védettség alatt áll. Számos növényritkaság és védett állat élőhelye, melyek különlegessé, egyedivé teszik ezt a csaknem 500 hektáros területet.

sv_épület_tó_1905_06

Szekszárd és Kakasd között a 6. sz. főútról lekanyarodva a völgy bejáratánál a horgásztóhoz érkezünk. A horgásztóban a hatalmas harcsák, pontyok, amurok mellet csuka, süllő, kárász és keszegfélék vonzzák a horgászokat.

Sötétvölgy

Ka-csa szendvicsbár

A Sötétvölgy Szabadidőközpont épületében üzemelő szendvicsbár teraszáról festői kilátás nyílik a tóra. A Nyitva tartás:

Hétfő kivételével minden nap 10:00 – 19:00

sv_épület_tó_1905_02

Játszótér

A tóparti játszótér látszólag véletlenszerűen egymásra dobált rönkökből álló Süllőfészek mászókáját azok az ágakból összerakott mesterséges búvóhelyek, süllőfészkek ihlették, amelyek az ikrát és a kikelt ivadékot védelmezik.

sv_épület_tó_1905_03

Piknik liget, Várhegy kilátó

A tó déli oldalán a Piknikliget mellett indul az ösvény a Várhegyre. A liget fái között tűzrakó helyek, fedett pihenőhelyek várják a bográcsos ételek kedvelőit.

sv_pikn_002

A dombtetőn felfedezhetők azok a földsáncok, amelyeket egyes kutatók egy késő bronzkori földvár maradványaként azonosítanak. Lehetséges, hogy a kora középkorban is vár állt ezen a helyen. A „hegy” oldalában található Várhegy kilátóból a tóra és a környező dombokra nyílik szép panoráma, és némi keresgéléssel keleti irányban felfedezhető a légvonalban 2,6 km-re található Bati-kereszt kilátó is.

A 6-os főútról aszfaltozott úton a völgybe gépjárművel is be lehet hajtani. A 6-os úttól 400 méterre található a Szabadidőközpont, majd ezután 1700 méterre egy elágazás: balra a Gyermektáborhoz jutunk, jobbra pedig a Nagyrétre, ahol parkoló is van, a réten pedig játszótér, foci- és streetball pálya, esőbeálló, tűzrakó hely.

Az Erzsébet tisztásról indul az 5,4 km-es Sötétvölgyi futópálya a Fekete-kút felé, eleinte azonos nyomvonalon a Tanösvénnyel.

A tisztást körbeöleli Tolna-megye legöregebb erdeje, a több mint 180 éves cseres-tölgyes társulás.

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra utolsó szakaszán (DDK-11) Grábóc felöl érkezünk a Haramia-forráshoz.

Az út a Sötétvölgyben halad, majd a Húshagyó-domb meredek kaptatója után felkapaszkodik a 280 m magas Óriás-hegyre.

A kék jelzést tovább követve a Szarvas-szurdokon át a Bati-hegyen álló 22 m magas Bati-kereszt kilátóhoz jutunk, majd a szőlőültetvények között haladva érünk Szekszárdra.

Söttvölgy, Haramia-forrás
svölgy_a_06
svölgy_a_07
svölgy_a_05