Moszkító-meter 2021. 06. 23.

Átlagos mennyiségű szúnyog van, de nem mindenütt fordul elő nagyobb számban. Leginkább hajnalban és alkonyatkor aktívak. Napközben a sűrűségeket, az árnyékos erdőrészeket és a vízpartokat kerüljük, így nem okoznak nagyobb kellemetlenséget. Hajnalban és alkonyatkor aktivizálódnak. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a zárt, vagy zárható ruházat és a szúnyogriasztó szerek. Az erdei vasúton utazókat nem igen zavarják.

Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas

Frigyes főherceg felújított kiállítási pavilonja ad otthont a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” elnevezésű kiállításnak a pörbölyi Ökoturisztikai Központban.

Gem_gím_kiáll_003

Több, mint 300 fotó, infografikák, érintőképernyős multimédiás pultok és játékok segítik az ismeretek befogadását.

A kiállítótérbe lépőt a regösénekek csodafiúszarvasának nagyméretű üvegképe fogadja, mögötte áll a stilizált magasles, amelyre felkapaszkodva különleges perspektívából bontakozik ki az épület faragott gerendás tetőszerkezete. A küzdő gímbikákat bemutató, körbejárható dioráma pedig testközelbe hozza a csak a szarvasbőgések idején megfigyelhető, a szarvastehenekért harcoló bikák lélegzetelállító összecsapását.

Gem_gím_kiáll_010

A látogató a templomi csarnokot idéző teremben körbejárva januártól decemberig követheti végig a gímszarvasok életét. Egy-egy hónaphoz kapcsolódóan pedig megismerkedhet a szarvasok társas viselkedésével, a családok életével, az agancsfejlődés ciklusaival, a szarvasbőgés titkaival. Szóba kerül az állatok anatómiája, a vadgazda szerepe, de a szarvas és az őz közötti különbség is. Megtekinthető a három gemenci kötődésű világrekord trófea másolata, és ízelítőt kapunk a világ népeinek szarvaslegendáiból is.

Gem_gím_kiáll_004

Nyitva tartás

Szombaton és vasárnap: 9:50 és 13:50 között óránként indul tárlatvezetés.

Hétköznapokon csak előre egyeztetett időpontban fogadunk csoportokat.

Belépődíjak

Teljes áru: 1500 Ft/fő

Kedvezményes: 900 Ft/fő

Kedvezményes jegy váltására jogosultak a 4 – 14 éves gyerekek, a diákigazolvánnyal rendelkezők és a nyugdíjasok.

4 évesnél fiatalabb gyerekek ingyenesen vehetnek részt a tárlatvezetéseken.

A belépőjeggyel a Gemenc kincsei kiállítás is megtekinthető, amely 9:00 és 14:30 óra között van nyitva szombaton és vasárnap.