Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Kenuval, kajakkal

Titokzatos vadon és csodálatos vízi világ tárul fel mindazok előtt, akik kenuval, kajakkal járják be a Gemenci erdőben megbújó dunai mellék- és holtágakat. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyedi növény- és állatvilágát legkönnyebben a vízitúrázók figyelhetik meg.
Az országban egyedüliként Gemencen az erdei vasút menetrend szerinti járataival szállítjuk a kenukat, kajakokat és a túrázókat a Duna mellékágaihoz, valamint a Sió partjára. 

A túrák kiinduló és érkezési pontja minden esetben a pörbölyi Ökoturisztikai Központ, ahol kettő- és négyszemélyes túrakenuk és egy- ill. kétszemélyes kajakok bérelhetőek. A túrázók itt kapják meg a túrázáshoz nélkülözhetetlen mentőmellényeket, túralapátokat és a csomagok szállításához szükséges vízhatlan hordókat. Igény esetén túravezetőt is tudunk biztosítani a vízi kalandozáshoz. A túrázóknak vonatindulás előtt 30 perccel Pörbölyön kell lenniük! Kérjük, amennyiben igénybe szeretné venni szolgáltatásunkat, azt legkésőbb az esedékesség előtti napon 13.00 óráig jelezzék az Ökoturisztikai Központ felé.

Kenutura_Gemenc-_Zrt-1024x680

Pörbölyről a túrázók, közel 20 perces utazással érik el az erdei vasút Nyárilegelő megállóját, amely közvetlen a Rezéti-Duna partján található esőbeállóval és pihenőhellyel. Innen indul a Rezét és a Veránka túra is.

A vízitúrázóknak fel kell készülniük arra hogy a vízállástól függően a part iszapos, sáros lehet. A Rezéti-Duna fokozottan védett területrészek között kanyarog, ezért a parton kikötni és kiszállni nem szabad, csak vészhelyzet esetén. Kikötni, pihenni a Veránka-sziget ÉK-i csücskénél található üdülőnél, valamint a Duna alacsony vízállásánál kibukkanó homokpadokon lehet.

Jó szerencsével védett madarakkal (szürke gém, rétisas, barna kánya, fekete gólya, nagykócsag) valamint hűsölő szarvasokkal, vaddisznókkal is találkozhat az ide látogató.

Az egyéni látogatóknak két túraútvonalat ajánlunk, a Dunai csorgó és a Sió túrákat csoportok részére indítjuk (min. 15 fő),  képzett túravezetőkkel.

Csoportok számára előzetes egyeztetést követően további túrák (Móricz-Duna, Szeremlei-Duna, Ferenc-Csatorna, Vajas-csatorna) lebonyolítására is lehetőség nyílik.

Vízitúra útvonalak

Rezét vízitúra

Táv:  6-8 km, időtartam: 2 – 4 óra

DSC_0792-1024x680

A Rezéti-Duna a folyószabályozások előtt a folyó fő ága volt. Jellegzetes, pillangószárny alakú kanyarulatának átvágásával keletkezett a Veránka-sziget. A lassú áramlású 10-20 m széles mellékág csendjét csak a vízitúrázók beszélgetése és a halászok motorcsónakjainak hangja töri meg néha.

Nyárilegelőtől kevésbé gyakorlott túrázóknak célszerű észak felé elindulni, mert így később az áramlás is segít a a visszatérést.

A túra távját az erdei vasút menetrendjéhez érdemes igazítani, a vonat érkezése előtt legalább 20 perccel kell kikötni ahhoz, hogy a hajókat legyen idő visszarakni a szállítókocsira.

Veránka vízitúra

Táv: 17 km, időtartam: 7 óra

A Rezét vízitúrához hasonlóan Nyárilegelőtől kezdődik a túra. Észak felé, a folyásiránnyal szemben indulunk. A Veránka-szigetet kb. 6 óra alatt lehet megkerülni. A Veránka-sziget megkerülésével a túrázó elhalad Lovas-fok és a vadregényes Senki-szigete mellett is. A Dunára kiérve, kb. 3 km-t csorogunk a Rezéti-Duna alsó torkolatáig, ahol ismét a mellékágban evezve térünk vissza a Nyárilegelőre.

Túraajánlat itt!

Dunai csorgó

Táv: 15 km, időtartam: 7 óra

A túrázók kb. 1,5 órás erdei vasutazás után érkeznek meg a túra kiinduló pontjára, Gemenc-Dunapartra. A hajók vízre tételét követően a kirándulók a Duna folyását kihasználva csorognak Baja irányába. Megfelelő vízállás esetén rövid kitérőt tehetünk a Grébeci-Dunában, majd az érsekcsanádi révnél elérünk a Veránka-sziget csücskéhez, ahonnan a  Rezéti-Dunán evezve érünk Nyárilegelőre. Innen 20 perc alatt érünk vonattal Pörbölyre.

Ezt a túrát csak csoportok részére szervezzük.

Túraajánlat itt!

Sió túra

Táv: 9 km, időtartam: 7,5 óra

Ezt a túrát csak csoportok részére szervezzük.

Pörbölytől a Gemenci erdőt átszelve 2 óra vonatozással érünk Borrévre. A túra kezdő pontja Keselyűstől Ny-ra, a Sió partján található. 5 km-t evezve a víz fölé boruló lombok alatt a keselyűsi árvízkapuhoz érünk. A Sió ill. a Duna vízállásától függően itt lehetséges, hogy zsilipelni kell. A kaputól 2 km-re található a Sió torkolata, innen a Dunán csorogva érünk Gemenc-Dunaparta. Közben elhaladunk a volt érseki nyaraló előtt, amely napjainkban pihenőházként várja a turistákat.

 

Gemenc_Zrt_9-1024x768
IMG_0808-1024x683