Moszkító-meter 2020. 06. 26.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Igazi szarvasbőgés

Gemencen a szarvasbőgés kezdete jelenti az ősz érkezését. Augusztus utolsó napjaitól október elejéig tart a gímszarvasok násza. A szeptember elején kezdődő vadászati szezon miatt ilyenkor korlátozottan látogatható az erdő, de a Keselyűsből és Pörbölyrői induló szarvasbőgés hallgató túrák résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát.

2531_szarvasbgs

A túrák tervezett programja mindkét helyszínen hasonló, ettől csak a szeptember 3-án Pörbölyről induló lovasfogatos kirándulás tér el, amelynek résztvevői egy borkóstolóval egybekötött vacsorán vehetnek részt, mielőtt az erdőbe indulnának a fogatokkal.

Tervezett program:

17:00 Gímvallatás

Mit olvashat ki a vadász a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, hogyan élnek a gímszarvasok? Ezekre a kérdésekre is válaszokat ad vadász kollégánk az előadása során. Bemutatja az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsokat is és a bőgőkürt sem marad néma.

 

17:30 A gemenci szarvasok

Mosonyi Szabolcs operatőr – rendező  Gemencen forgatott természetfilmjének vetítése

 

18:00  A vonat és a fogatok indulása az erdőbe.

Visszaérkezés Pörbölyre illetve Keselyűsbe kb. 21:00 órakor

A túrákon való részvételt gyerekek részére általában nem ajánljuk. Szeptember 2-án az Ökoturisztikai Központból induló túránkra várunk gyermekeket is, ekkor a csendes hallgatózást megunó fiatalok kézműves foglalkozáson, filmvetítésen várhatják meg Lassiban a vonat visszaindulását.

Szarvasbőgés hallgató túrák erdei vasúttal

Helyszín: a pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Szarvasbőgés hallgató túrák lovasfogattal

A lovasfogatos túrák a pörbölyi Ökoturisztikai Központból indulnak. Szeptember 3-án csak a borkóstolós vacsora résztvevői utazhatnak lovasfogattal.

További információ, helyfoglalás a lovasfogatokra

Ökoturisztikai Közpot

Pörböly, Bajai út 100.

 

Telefon: 30 243-4613 és 74 491-483

email: okocentrum@gemenczrt.hu