Moszkító-meter 2020. 09. 07.

Sok szúnyog van, napközben is szinte mindenütt találkozni velük. A megfelelő ruházat és a szúnyogriasztó szerek elegendő védelmet jelentenek, bár a körülöttünk döngicsélő rovarok nagy száma zavaró lehet.

Igazi szarvasbőgés

Gemencen a szarvasbőgés kezdete jelenti az ősz érkezését. Augusztus utolsó napjaitól október elejéig tart a gímszarvasok násza. A szeptember elején kezdődő vadászati szezon miatt ilyenkor korlátozottan látogatható az erdő, de a Pörbölyrői induló szarvasbőgés hallgató túrák résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát.

2531_szarvasbgs

A szeptember 1-én induló lovasfogatos kirándulás résztvevői egy borkóstolóval egybekötött vacsorán vehetnek részt, mielőtt az erdőbe indulnának a fogatokkal.

A túrákon való részvételt gyerekek részére általában nem ajánljuk, de szeptember 8-i “gyermekbarát ” programunkon a csendes hallgatózást megunó fiatalok kézműves foglalkozáson, filmvetítésen várhatják meg Lassiban a vonat visszaindulását.

Tervezett program:

17:00 Gímvallatás

Mit olvashat ki a vadász a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, hogyan élnek a gímszarvasok? Ezekre a kérdésekre is válaszokat ad vadász kollégánk az előadása során. Bemutatja az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsokat is és a bőgőkürt sem marad néma.

17:30 A gemenci szarvasok

Mosonyi Szabolcs operatőr – rendező  Gemencen forgatott természetfilmjének vetítése

18:00  A vonat és a fogatok indulása az erdőbe.

Visszaérkezés Pörbölyre kb. 21:00 órakor

Szarvasbőgés hallgató túrák erdei vasúttal

Szarvasbőgés hallgató túrák lovasfogattal

A lovasfogatos túrák a pörbölyi Ökoturisztikai Központból indulnak. Szeptember 1-én csak a borkóstolós vacsora résztvevői utazhatnak lovasfogattal.

További információ, helyfoglalás a lovasfogatokra

Ökoturisztikai Közpot

Pörböly, Bajai út 100.

Telefon: 30 243-4613 és 74 491-483

email: okocentrum@gemenczrt.hu