Moszkító-meter 2020. 06. 26.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Természetfotók Gemenc csodálatos világáról

Az erdei állatok csodás világa és a méltóságteljes gemenci természet. — Ez jellemzi azokat az elgondolkodtató, gyönyörködtető, nagyszerű fotográfiákat, melynek kiállítását február 12.-én nyitották meg a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön.

 

Természeti értékeink védelme, megóvása önként vállalt felelősség, mely közösséggé formál, szövetségessé tesz. A fotópályázaton résztvevő pályázókban, az eredményhirdetésen és a kiállítás megnyitón megjelentekben közös a természet szeretete és tisztelete. A természetfotósoknak ebben a vonatkozásban különleges feladatuk van: vizuális felismerési képességük és tudásuk révén a szinte elérhető közelségbe hozott növények, állatok és táj könnyebben találják meg az utat a szemlélő felé, azokhoz, akik soha nem tapasztalhatták meg, hogy milyen érzés a találkozás a vaddal, a természettel ébredni reggel, vagy az alkonyat fényeit csodálni a gemenci tájon. A fotográfiában, mint művészetben megvan az erő, hogy kiszakítson a valóságból, intenzív élményeket idézzen fel, vagy keltsen a befogadóban akár néhány pillanat alatt is anélkül, hogy utaznunk kellene.

 

Gemenc varázslatos hely, mely pillanatok alatt részévé válik azoknak, akik idelátogatnak. Varázslatos hely, mert a természet törvényei uralják, itt mást jelent a nappal, az éjszak és az idő, mást, mint az emberek lakta „civilizációban”.

 

Gemenc menedék az élővilág és a természetet szerető ember számára. Különösen fontos megőrzése mai, tárgyiasult világunkban, hogy elszakadhassunk – még ha rövid időre is – szürke mindennapjainktól.

 

Fotósnak, kiemelten a természet nagykövetének lenni sok lemondással jár, melyért köszönet illeti mindazon hivatásos és amatőr fotóst, aki időt, pénzt és fáradtságot nem kímélve tesz azért, hogy sokan részesülhessen a „csodából”, abból, amit nem mindenki láthat meg. Külön köszönet azoknak, akik részt vettek az alapítvány által meghirdetett fotópályázaton.

 

A Gemenci Erdőért Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma a 2009. évben is kiírt fotópályázatot, melyre kiváló, a gemenci erdőt különleges nézőpontból megörökítő fotográfiák érkeztek. A legjobb pályamunkákból kiállítást rendezett a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., melynek ünnepélyes megnyitójára és egyben a fotópályázat eredményhirdetésére 2010. február 12-én, pénteken került sor a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban.

 

 

 

Az I. helyezett 300.000 Ft-os fődíját Krizák István „Tölgyfák” című alkotása kapta. A 150.000 Ft-os II. helyezésért járó díjat megosztva Dr. Kalotás Zsolt „A Báli-sík árvíz idején” és Kelemen Attila „Gemenci hajnal” című fotográfiája nyerte el. A 100.000 Ft-os III. helyezés díját Krizák István „November” című képének ítélte oda a zsűri. A díjakat dr. Kodela László, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a nyerteseknek.

 

Különdíjban részesült Elblinger Ferenc „Az óriás alatt” című fotója, mely a több száz éves keselyűsi tölgyet örökítette meg. A Gemenc Zrt. vezérigazgatója, Csonka Tibor a különdíjas pályázó és kísérője számára egy hétvégi gemenci fotózást ajánlott fel szállással és teljes ellátással.

 

19 pályázótól 190 pályamű érkezett, mivel minden pályázónak 10 darab fényképet kellett nevének feltüntetése nélkül beküldenie. Pályázni lehetett a gemenci erdő növényvilágát, erdőállományait bemutató tetszőleges méretű színes vagy fekete fehér fényképekkel.

 

A legszebb pályaműveket bemutató kiállítást 2010. március 21-ig tekintheti meg a természetfotókat kedvelő közönség a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjában.

 

 

 

 

 

A kiállítás helyszíne:

Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központja, Konferenciaterem

7142 Pörböly, Bajai út 100.

A kiállítás elérhetőségei:

Telefon: +36 (74) 491-483, +36 (30) 740-3747

Fax: +36 (74) 591-029

E-mail: okocentrum@gemenczrt.hu

www.gemenczrt.hu

 

1577_tlgyfk3