Moszkító-meter 2020. 06. 26.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Tanösvényavatás Gemencben

 

 

Új tanösvényt avattunk a Gemenci erdőben Keselyűsnél. A „Hogyan lesz itt erdő?” program keretében általános iskolások is részt vettek az „Őcsény 30C” erdőrészlet felújítási munkálataiban múlt év őszén.

Idén a Gemenc Zrt. szakemberei a munkálatokat egy tanösvény kialakításával folytatták. Az elkészült új ismeretterjesztő sétautat – kapcsolódva a Hollós László emlékévhez – a 150 éve született híres gombász tiszteletére avattuk fel.

 

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mindennapi gazdálkodásában is fontosnak tartja a természetvédelmet. Az erdőgazdaság szerint csak a generációkon átívelő természetszeretetből fakadó természetvédelem lehet sikeres. Mindezért az erdőgazdaság olyan programot indított, mely segítségével az általános iskolások a gyakorlatban is megismerhetik az erdőtelepítés, az erdőfelújítás munkálatait.

 

A „Hogyan lesz itt erdő?” elnevezésű program keretében a Gemenci Erdei Vasút keselyűsi megállója melletti „Őcsény 30C” erdőrészlet felújítását az őcsényi általános iskolások közreműködésével kezdte el a múlt év őszén a Gemenc Zrt. Tavaly októberben erdész szakemberek iránymutatásával, feladatlapok segítségével, és fotók készítésével a gyerekek először felmérték az erdőfelújításra kijelölt területet (élővilág, növényzet, terepviszonyok), majd decemberben részt vettek a faültetés szép és tanulságos munkájában is. A területen a régi nemes nyár állományt őshonos fehér nyár erdőre cserélte le az erdőgazdaság. Az erdő a tervek alapján elegyes lett. Vénic szillel elegyítették a fehér nyarat az erdész szakemberek. Ez a fafaj őshonos, és kiváló a második lombkoronaszintbe. A munkálatok során az üres vágásterület felújítását végezték el.

 

Az idén folytatódó munka keretében az erdőrészletben egy olyan tanösvényt alakítottak ki, amelynek segítségével az elkövetkező években a látogatók végigkísérhetik egy új erdő létrehozásának és fejlődésének az állomásait.

 

Az elkészült tanösvényt, amelyet a Szekszárd városában 150 éve született híres gombász tiszteletére avattak fel, a mai napon adták át a természetet kedvelő nagyközönségnek. Az avatóünnepségen részt vettek az őcsényi diákok, valamint a Hollósi László emlékbizottság tagjai is.

1240_dscf6678