Moszkító-meter 2020. 06. 26.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Mozgalmas hétvége

Megnyílt a Gemenc Vándorpont és a Keselyűsi Fogadóépület Keselyűsön, a Gemenci Erdei Vasút megállójában olyan gyalogos, kerékpáros és kisvasúttal utazó turisták számára épült a pihenő- és információs központ, akik Budapest, Szekszárd és a Nyugat-Dunántúl felől érkezve lépnek be a Gemenci erdő területére.

Megnyílt a Gemenc Vándorpont és a Keselyűsi Fogadóépület Keselyűsön, a Gemenci Erdei Vasút megállójában olyan gyalogos, kerékpáros és kisvasúttal utazó turisták számára épült a pihenő- és információs központ, akik Budapest, Szekszárd és a Nyugat-Dunántúl felől érkezve lépnek be a Gemenci erdő területére.

 

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében kiemelte: “A Gemenc Zrt. számára fontos az ökoturisztikai, a természetvédelmi szemléletformálás és a társadalmi felelősségvállalás eszméje. Ezért mi erdészek, ökoturisztikai szakembereinkkel együtt arra törekszünk, hogy a Gemenci erdő páratlan növény- és állatvilága a megfelelő védelem mellett bemutatható legyen a nagyközönség számára, hiszen Gemenc nemzeti kincsünk.”

 

A Keselyűsi Fogadóépület a Szekszárd felől érkező vendégek és az EuroVelo 6 kerékpárútra csatlakozók, valamint a Kéktúra nyomvonalon Pörböly felé továbbinduló kerékpárosok, gyalogos túrázók pihenő- és információs központja. A létesítmény jegypénztárral, büfével és parkolókkal várja a túrázókat. A bázisról könnyen megközelíthető a Forgó-tavi tanösvény, a Sió holtág mellett épült új madármegfigyelő torony, valamint a szintén új, a holtág partján lévő keselyűsi tanösvény is.

 

Az új létesítményt szeptember 26-án ünnepélyesen átadta Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója valamint Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város alpolgármestere.

 

Szeptember 27-én ünnepélyes keretek között megnyitottuk Baján a Gemenc Vándorpont elnevezésű kerékpáros és ökoturisztikai bázist. Az Európai Unió Dél-Alföldi Operatív Programja által támogatott létesítmény jelentős turisztikai utak csomópontjában valósult meg.

 

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében kiemelte: “A komplexum a gyalogos és a vízi turistáknak is ideális hely lehet, de a legtöbb szolgáltatást a kerékpárosok tudják igénybe venni, hiszen ez a pihenő kerékpárjavító műhellyel, kerékpártárolóval, mosodával, közösségi információs helyiséggel várja a vándorlókat.” Az a terület, ahol az új komplexum megépült, fontos turisztikai csomópont, hiszen Baján, a IV. Károly rakparton, a Duna bal partján, a Türr István híd bajai hídfőjénél áll. Az új létesítményt érinti az Országos Kéktúra, a Magyar Zarándokút, valamint az EuroVelo 6 kerékpáros túraútvonal is.

 

Az Európai Unió támogatásával, a Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) keretén belül készült el az új beruházás. A projektet több kedvezményezett a Magyar Természetjáró Szövetség, a Gemenc Zrt., a Dalerd Zrt., a Kőrösök Völgye Turista Egyesület ? közösen, konzorciumi keretek között valósítja meg. A projekt az Országos Kékkör Dél-Alföldi szakaszának felújítására, a túraútvonalhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére irányul. Az új kerékpáros pihenő komplexumot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, valamint Fercsák Róbert, Baja polgármesteri feladatait ellátó alpolgármester adta át.

2911_gemenc_vndorpont1