Moszkító-meter 2020. 10. 17.

Nincs szúnyog.

“Levelek az erdőkért” kiállítás az Ökoturisztikai Központban

A „LEVELEK AZ ERDŐKÉRT” vándorkiállítást a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön 2011. július 20. és augusztus 14. között ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlat általános iskolások pályaműveit és rajzait mutatja be az ERDŐK NEMZETKÖZI ÉVE alkalmából. Az országos verseny különdíjasa a 10 éves, Bátaapátiban élő Kásler Kinga lett, akinek – a kiállítás részeként – megtekinthető a díjazott pályaműve. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja az erdők szeretetén alapuló természetvédelmet, ezért a különdíjas tanulót megajándékozta, és biztosított számára egy élményutazást is kisvasúttal a Gemenci erdő szívében.

Pörbölyön, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában a fogadóépület csarnokában lehet ingyenesen megtekinteni 2011. július 20. és augusztus 15. között reggel 9 és délután 3 óra között a vándorkiállítást. A tárlat alapjaként az a pályázat szolgált, amelyet még 2010 októberében, általános iskolás korú gyermekek számára hirdetett meg a Magyar Posta Zrt. A felhívás témája az erdők védelme volt. A világ postáit tömörítő Egyetemes Postaegyesület (UPU) 40. alkalommal tette közzé nemzetközi gyermek és ifjúsági levélíró pályázatát. A téma ebben az évben: „Képzeld el, hogy fa vagy egy erdőben. Írj egy levelet valakinek és ebben magyarázd el, miért fontos az erdők védelme.” A témaválasztás aktualitását az adta, hogy 2011-ben ünnepli a világ az ERDŐK NEMZETKÖZI ÉVÉT. Ebből az alkalomból az ENSZ felhívást intézett a kormányokhoz, az ENSZ szervezeteihez, valamint más, nem kormányzati, privát és egyéb szervezetekhez, hogy tegyenek erőfeszítéseket az erdővédelem tudatosítására a fenntartható fejlődése érdekében.

A Posta pályázatára 421 iskolából összesen 1870 pályázat érkezett, például „Tölgy Ottótól”, „Akác Klárától”, a kisfenyőtől és egyéb, a gyerekek által megszemélyesített fától és csemetétől. A szebbnél szebben illusztrált levelekkel a gyerekek ismét tanúbizonyságot adtak csodás képzelőerejükről, tehetségükről, éleslátásukról és együttérzésükről.

A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy a természet és az erdő szeretetén alapuló természetvédelem már gyermekkorban pozitív élményeket jelentsen a felnövekvő nemzedék számára, éppen ezért fogadta be a vándorkiállítást is.

 

2148_dsc_0354