Moszkító-meter 2019. 10. 14.

1-2 szúnyoggal lehet találkozni, leginkább estefelé a vízpartokon. Zárt ruházatra nincs szükség miattuk. A szúnyogriasztó készítmények használata nem indokolt.

Koronás fők vadászkastélya Karapancsán

A Gemenc Zrt. felújította és múzeumot rendezett be II. Vilmos és I. Ferenc József császár szálláshelyén.

II. Vilmos német, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint fia Rudolf trónörökös is megszállt a Baja alatt található Karapancsa kiskastélyában, melyet a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. felújított és múzeumot rendezett be az ősi falak között. A nem mindennapi épített örökség, kultúr- és vadászatörténeti emlékhely május 15-től minden péntek – szombat – vasárnap látogatható 10 és 14 óra között.

 

A karapancsai kiskastély a valamikori Bellyei Uradalom része volt. Habsburg Abrecht nevéhez fűződik a Bellyei Uradalom mintagazdasággá fejlesztése, ahol világszínvonalra emelték a vadgazdálkodást. Rudolf trónörökös Alfred Brehm híres tudóst is elkísérte Karapancsa környékére, melynek állatvilágáról a világhírű kutató elragadtatással írt. A 19-20. század fordulóján indultak meg az igazán jelentős fejedelmi vadászatok. Négy alkalommal is cserkészte a szarvasokat II. Vilmos német császár, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király is többször megfordult itt, a korszak legnagyobb magyar vadásza, Szécsényi Zsigmond is kedvelt vendég volt a kastélyban. Ebben az időszakban Frigyes főherceg és felesége Izabella szervezte a legendás vadászatokat. A főhercegasszony szenvedélyesen fényképezett is, így maradhatott fenn több korabeli vadászat fotón megörökítve.

 

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a Karapancsai Kastély és Major területén található kiskastély felújításával megőrizze és bemutassa a nemzet ezen épített örökségét, és kultúrtörténeti értékeit. A felújítás után kastélyban a térség erdő- és vadgazdálkodásával, mezőgazdaságával, valamint néprajzával kapcsolatos emlékeket bemutató múzeumot rendezett be az erdőgazdaság.

 

2009. május 15-től minden hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) 10 és 14 óra között csak idegenvezetéssel látogatható a kiskastély, mely minden órában indul. Csoportoknak előzetes bejelentés után egyéb időpontokban is lehetőségük van a kastélymúzeumot meglátogatni. A Karapancsai Kastély és Major további épületei nem látogathatóak, a szálló- és üdülővendégek nyugalma érdekében.

 

Karapancsai kiskastély

 

Információ, csoportok bejelentése: 06-79/324-144

 

Nyitva tartás: péntek- szombat – vasárnap 10-14 óráig, csak idegenvezetéssel, mely minden órában indul.

1366_karapancsa_kiskastly2