Moszkító-meter 2020. 10. 17.

Nincs szúnyog.

Kirepültek a Keselyűsi/Gemenci fekete gólya fiókák

Afrikából március közepén érkeztek meg a Gemenci erdőbe a fekete gólya párok. A Gemenc Zrt. szakemberei folyamatosan figyelik, óvják, védik a portaépület közelében lévő fészekben kikelt, mára már kellően megerősödött fiókákat.

A Szekszárd melletti Keselyűsön, közel az emberi civilizációhoz öt fiókát nevel egy gólyapár. Így a reggeli órákban nem messze az erdei vasút állomásától, a töltésen sétálva a turistáknak is lehetősége nyílik megtekinteni ezeket a nem mindennapi védett madarakat. Természetesen a Gemenc Zrt. szakemberei nagy odafigyeléssel biztosítják a gólyapár és fiókáik háborítatlan életét. A fokozottan védett fekete gólyák a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

 

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligetredők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó.

Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar.

 

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

 

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya.

 

A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban fészkel, a legsűrűbb hazai állománya – hozzávetőlegesen 45-50 pár – a Duna mentén, a Gemenc Zrt. területein található.

2136_dsc_0318