Moszkító-meter 2020. 06. 26.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Elbúcsúztak a gemenci nyomkeresők

Idén 38-an vehették át a “Gemenci erdő ifjú vadásza” cím viselésére jogosító oklevelet a Nyomkereső vadásztáborok zárásaként. Visszatérő “veteránként” sokan már többszörös birtokosai a titulusnak. A kezdő táborozókat 2015. június 28- július 4., a haladó nyomkeresőket 2015. július 12-18. között várta a pörbölyi erdei iskola.

A táborozók a Gemenc Zrt. hivatásos vadászainak, erdészeinek és túravezetőinek közreműködésével gyalog, kerékpáron, túrakenuval, lovasfogattal és erdei vasúttal járták az erdőt. Hajnali vadles, nyomkeresés és – határozás, ismerkedés a vadászkutyákkal, fegyverismeret, vadszámlálás, íjászat, trófea bemutató, agancsfaragás és egyéb érdekes programok várták a lányokat és fiúkat.

 

3085_nyomkeres_2015_12

Az ország minden részéből, sőt Erdélyből és Svájcból is érkeztek gyerekek, hogy a gyümölcsfák termését gyűjtögető vaddisznókat nem zavarva Lassiban sátrakban töltsenek egy éjszakát, horgásszanak a Karapancsai kastély melletti holtágban, ragadozó madarakkal tölthessenek egy napot Szankon.

A fiatalok fontos ismereteket szereztek az erdőgazdaság emblémájában szereplő jelmondatról, hiszen a tábor legfontosabb célja a természet szolgálatára való nevelés. Emellett fontos cél az aktív természetvédelem élményszerű megismertetése is.

3092_nyomkeres_2015_19

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja megőrizni, és az utókor számára átadni azt a tudást, tapasztalatot és vadászati kultúrát, amelyek az ország egyik leghíresebb vadászterületévé teszik Gemencet.

A Nyomkereső vadásztábor célja, hogy a résztvevő fiatalokkal megismertesse a vadászat és a vadgazdálkodás szépségét, a vadászat kultúráját és hagyományait, a gemenci tájat, az erdő növény- és állatvilágának életközösségét.

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének különleges állat- és növényvilágán túl a táborlakók megismerkedhettek a természetvédelem gyakorlatával is. Az ifjú természetbarátok a vadmegfigyelők karbantartásával, itatók feltöltésével is foglalkoztak. A tábor során részletes ismereteket szereztek a vadászhagyományokról, a vadászetikáról- és etikettről is. A gyermekek az egy hét során bepillantást nyerhettek az erdőgazdaság életébe, az erdő- és vadgazdálkodás múltjába is. A változatos és tartalmas programok mellett természetesen a játékra és a játékos vetélkedőkre is maradt idő.