Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

A természet szeretetére nevelte a gyerekeket a Gemenc Zrt.

Hajnali vadles, vadetetés, a Gemenci erdő növény- és állatvilágával való ismerkedés, csillagászat, nyomolvasás, horgászat, halászat, a vadgazdálkodás kulturális, történelmi hagyományainak megismerése, sok izgalmas verseny és játék.

Többek között ezek a programok színesítették a Gemenc Zrt. idei Nyomkereső vadásztáborait. A kezdő táborozókat (8-14 évesek) 2014. június 29 – július 5., a haladó nyomkeresőket (10-16 évesek) 2014. július 13-19. között várta az erdőgazdaság.

 

A fiatalok fontos ismereteket szereztek az erdőgazdaság emblémájában szereplő jelmondatról, hiszen a tábor legfontosabb célja a természet szolgálatára való nevelés. Emellett fontos cél az aktív természetvédelem élményszerű megismertetése is.

 

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja megőrizni, és az utókor számára átadni azt a tudást, tapasztalatot és vadászati kultúrát, amelyek az ország egyik leghíresebb vadászterületévé teszik Gemencet.

 

A Nyomkereső vadásztábor célja, hogy a résztvevő fiatalokkal megismertesse a vadászat és a vadgazdálkodás szépségét, a vadászat kultúráját és hagyományait, a gemenci tájat, az erdő növény- és állatvilágának életközösségét.

 

A táborozók a Gemenc Zrt. hivatásos vadászainak, erdészeinek és túravezetőinek közreműködésével gyalog, kerékpáron, túrakenuval, lovasfogattal és erdei vasúttal járták az erdőt. Hajnali vadles, nyomkeresés és – határozás, ismerkedés a vadászkutyákkal, fegyverismeret, vadszámlálás, íjászat, éjszakai túra, trófea bemutató, kirándulás a lenesi fácántelepre, horgászat és egyéb érdekes program várta a lányokat és fiúkat.

 

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének különleges állat- és növényvilágán túl a táborlakók megismerkedhettek a természetvédelem gyakorlatával is. Az ifjú természetbarátok a vadmegfigyelők karbantartásával, itatók feltöltésével is foglalkoztak. A tábor során részletes ismereteket szereztek a vadászhagyományokról, a vadászetikáról- és etikettről is. A gyermekek az egy hét során bepillantást nyerhettek az erdőgazdaság életébe, történelmébe, így felkeresték a Karapancsa Kastély és Major épületegyüttesét és utaztak a Gemenci Erdei Vasúttal is. A változatos és tartalmas programok mellett természetesen a játékra és a játékos vetélkedőkre is maradt idő.

2892_dsc_0517