Moszkító-meter 2021. 06. 23.

Átlagos mennyiségű szúnyog van, de nem mindenütt fordul elő nagyobb számban. Leginkább hajnalban és alkonyatkor aktívak. Napközben a sűrűségeket, az árnyékos erdőrészeket és a vízpartokat kerüljük, így nem okoznak nagyobb kellemetlenséget. Hajnalban és alkonyatkor aktivizálódnak. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a zárt, vagy zárható ruházat és a szúnyogriasztó szerek. Az erdei vasúton utazókat nem igen zavarják.

Malomtelelő

A megálló mesebeli neve a múltat idézi. Közel kétszáz éve Baja környékén 70- 80 hajómalom őrölte a gabonát. Ezeket télen, a jégzajlás elől védett helyre kellett vontatni. Ez a terület nagyon alkalmas volt erre a célra, hiszen a folyó főmedre akkor a jelenlegi Rezéti-Duna volt, amelynek azóta tóvá alakult mély, öbölszerű lefűződésében teleltek át ezek a szerkezetek.

A megállóhelytől Lassiba induló Molnárka interaktív tanösvényen végigsétálva ismerhető meg a Gemenci erdő állat- és növényvilága, a Duna mederváltozásai. A megállótól 200 méterre lévő megfigyelő¬toronyból a fokozottan védett, időszakos vízjárású tavon élő vízimadarakat, vagy a mocsárréten tartózkodó vadat lehet megfigyelni.

Látnivalók
Felszereltség

Fedett esőbeálló, WC

GPS: 46° 14’ 55,36”É, 18° 51’ 24,81”K

 

Távolság Pörbölytől: 8 km

Menetidő Pörbölytől: 30 perc