Moszkító-meter 2021. 06. 23.

Átlagos mennyiségű szúnyog van, de nem mindenütt fordul elő nagyobb számban. Leginkább hajnalban és alkonyatkor aktívak. Napközben a sűrűségeket, az árnyékos erdőrészeket és a vízpartokat kerüljük, így nem okoznak nagyobb kellemetlenséget. Hajnalban és alkonyatkor aktivizálódnak. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a zárt, vagy zárható ruházat és a szúnyogriasztó szerek. Az erdei vasúton utazókat nem igen zavarják.

Kerékpáros túraútvonalak

Gemenc egyre népszerűbb célpontja a kerékpáros túrázóknak is.

Az Alföldi Kéktúra nyomvonalán Keselyűstől Bajáig is el lehet kerékpározni. A Keselyűsi Fogadóépülettől az árvízvédelmi töltésen aszfaltozott úton lehet tekerni  Lassiig, ott lekanyarodva a kéktúra az erdőben folytatódik, de a töltésen maradva is az Ökoturisztikai Központba érkezünk. Hétvégén Pörböly előtt érdemes lekanyarodni a Méhészeti Gyűjteményhez.

A bajai és a szekszárdi kerékpárosok kedvelt túrája a kb. 80 km-es kör, amely a Pörböly – Baja – Szent László híd – Keselyűs – Pörböly útvonalat jelenti.

Az erdei vasút szerelvényein kerékpárokat is lehet szállítani, így a biciklitúrát színesíteni lehet vonatozással is.

Kerékpárok nem csak az Ökoturisztikai Központban, hanem a Karapancsai Kastélyban is bérelhetők.

Az ártéri utak a Duna áradásai, de hosszabb esőzések után is sokáig nehezen járhatók, erre is számítani kell a túrák tervezése során.