Moszkító-meter 2019. 07. 29.

Sok szúnyog van, napközben is szinte mindenütt találkozni velük. A megfelelő ruházat és a szúnyogriasztó szerek elegendő védelmet jelentenek, bár a körülöttünk döngicsélő rovarok nagy száma zavaró lehet. Ha a kisvasút elindul, lemaradnak.

Gyalogos túraútvonalak

A Gemenc Zrt. által kezelt erdőterületeken sok jelölt túraútvonal található.

Sötétvölgy térségében a Dél-Dunántúli Kéktúra szakaszán és egyéb jelölt úthálózaton járhatjuk be a dombvidéket.

Az Alföldi Kéktúra Bárányfoknál lép be az ártérre, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ majd a Gemenc Vándorpont, később a Hajósszentgyörgyi Pihenőház mellett elhaladva  Hajós környékén hagyja el a Gemenc Zrt. területét.

Hosszabb-rövidebb túrákat tehetünk a tanösvényeken és néhány más jelölt úton is, például a Pörbölyi vadászháztól az ország legnagyobb kerületű fájáig.

Gyalogtúrák tervezhetők úgy is, hogy közben a táv egy részét a kisvasúttal tesszük meg, például Malomtelelőig vonattal utazunk Pörbölyről, majd a Molnárka tanösvényen visszasétálunk Lassiig, ahonnan a kéktúra jelzéseit követve érünk Pörbölyre.

Fontos, hogy ne térjünk le a kijelölt útvonalakról, mert ezek sokszor szigorúan védett területek határán haladnak.

A Gemenc Zrt. az év folyamán többször szervez olyan túrákat, amelyek a turistaforgalom elől elzárt területeket is érint. Ilyen a Kincses sziget túra, amely a bajai Vándorponttól indul. A résztvevők sétahajóval utaznak a Veránka-szigetre, és ott szakvezetők kísérik az érdeklődőket a sziget legszebb pontjaira.

Az ártéri utak a Duna áradásai, de hosszabb esőzések után is sokáig nehezen járhatók.

Január elejétől március közepéig és ősszel szeptembertől december végéig időszakos erdőjárási tilalmakra is számítani kell a túrák tervezése során.