Moszkító-meter 2017. 05. 25.

Vannak szúnyogok, helyenként kisebb-nagyobb számban fordulnak elő. Napközben a napsütötte, vagy széljárta területeken lehet, hogy nem is találkozunk velük. Javasolt védekezés ellenük a hosszúnadrág és a hosszú ujjú felső. Az érzékenyebbek szúnyogriasztót használjanak.

Sió-Duna kenutúra

2017. 08. 05. - szombat

A túrázók képzett vízitúra vezetőink kíséretében a Sió csatornáról elindulva járják be a Gemenci erdőben folyó dunai mellékágakat, holtágakat, miközben közelről ismerhetik meg az ártéri erdő méltán híres növény és állatvilágát.

A túra augusztus 5-én reggel 9:00 órakor Pörbölyről, az Ökoturisztikai Központból indul, tervezett visszaérkezés Pörbölyre 6-án 17:05-kor.

Pörbölytől szállítjuk a résztvevőket a palánki hídhoz. Itt a Sió még csatorna szerű, de néhány kilométer megtétele után Gemenc határától már a víz fölé boruló lombok alatt kanyarog a folyó. A keselyűsi árvízkapuhoz érve a Sió és a Duna vízállásától függően lehetséges, hogy zsilipelni kell. A kaputól 2 km-re található a Sió torkolata, innen a Dunán csorogva elhalad a csapat a volt érseki nyaraló előtt, amely napjainkban pihenőházként várja a turistákat.

Az éjszakát előreláthatólag a Duna egyik zátonyán sátorban, tábori körülmények között töltik el a túrázók. A felszerelést és a vacsorát illetve másnap a reggelit gépkocsi szállítja a táborhelyre.

A második napon a Dunán csorogva benézünk a Grébec holtágába majd a Rezéti Dunán érkezünk az erdei vasút Nyárilegelő megállójához, ahonnan vonattal jutunk vissza Pörbölyre.

JAVASOLT FELSZERELÉS

Étel és megfelelő mennyiségű ivóvíz a két napra. (5-én a vacsorát és 6-án a reggelit a Gemenc Zrt. biztosítja a táborhelyen).

A napközben szükséges holmi (élelem, víz, száraz váltóruha, fényképezőgép, telefon stb.) részére vízmentes zsák javasolt. A tábori felszerelést gépkocsi szállítja a táborhelyre.

A táborozáshoz: sátor, hálózsák, matrac, (zseb/fej)lámpa, dugóhúzó stb. A vacsorához és a reggelihez tányért, evőeszközt, poharat biztosítunk.

A program 7 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlott.

A táv kb. 37 km.

Úszni tudás feltétel!

A programon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

A túrát csak megfelelő vízállás és időjárás esetén tartjuk meg.

RÉSZVÉTELI DÍJ

Felnőtt:                   16.000 Ft/fő

Gyerek (14 éves korig):     9.000Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza a kenubérlést teljes felszereléssel és helyszínre szállítással,  a vízitúra vezetést, az erdei vasúti jegyeket, valamint a szombati vacsorát és a vasárnapi reggelit.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ökoturisztikai Központ

7142 Pörböly, Bajai út 100.

Tel.: +36 30 243 4613

email: okocentrum@gemenczrt.hu