Moszkító-meter 2019. 07. 29.

Sok szúnyog van, napközben is szinte mindenütt találkozni velük. A megfelelő ruházat és a szúnyogriasztó szerek elegendő védelmet jelentenek, bár a körülöttünk döngicsélő rovarok nagy száma zavaró lehet. Ha a kisvasút elindul, lemaradnak.

Horgászélmény a Béda holtágon

Kiss Bálint, kerületvezető vadász beszámolója próbahorgászatáról,  amely a Bédai Pihenőháztól  nem messze elhelyezkedő Béda Szövetkezeti holtágon, a Gemenc Zrt. kezelésében lévő horgászállásról történt.

Béda4

A horgászatot március 12-én kezdtem a délelőtti órákban. Sokáig kapás nélkül telt az idő, nagyjából dél körül megérkezett az idei első ponty. Onnantól kezdve folyamatosan evett a hal, az egyik botot használva tudtam csak horgászni. Délután négyig 12 pontyot sikerült megszákolnom. A csalizás több esetben tovább tartott, mint a kapások között eltelt idő.

Béda1

13-án esős, időben, viharos erejű szélben csak estére sikerült 4 darab pontyot fognom.

14-én ugyancsak esős és rendkívül hideg időjárásnak tulajdonítom a teljes kapástalanságot.

15-én a szakadó eső miatt csak délután tudtam horgászni, ahol szinte megismétlődtek az első napon történtek. Két halvesztés mellett, 12 darab pontyot sikerült a szákba terelnem. Este hatig voltam a vízparton, nagyjából kettő órától, azaz négy óra leforgása alatt sikerült ezt az eredményt elérnem (átlagosan kevesebb, mint fél óra telt el a kapások között).

Béda3

Pár nap elteltével 19-én kíváncsiságból 10 cm-es hóban és nagyon zord időjárási körülmények között tettem próbát, és ekkor is sikerült, talán a legnagyobb pontyot zsákmányolnom, bedobás után egy órával. A halak súlyát 1,5-4 kg között saccoltam. Mivel minden halat azonnal kíméletesen visszaengedtem, csak pár darabról készítettem fényképet, szerettem volna a sérülések kockázatát minimálisra csökkenteni.

Béda2